COMPUTER TOMOGRAF CU FASCICUL CONIC (CBCT)

Introducerea imagisticii prin tomografia computerizata (CBCT) in domeniul maxilo-facial a deschis orizonturi noi pentru utilizarea imagisticii tridimensionale (3D) ca instrument de diagnosticare si planificare a tratamentului pentru specialistii in ortodontie, parodontologie, implantologie, ORL si chirurgie orala – maxilo-faciala.

Imagistica tridimensionala creata de CBCT permite o mai buna diagnosticare, planificare a tratamentului si monitorizare, precum si o analiza mai buna a rezultatelor decat era posibil in cazul imaginilor conventionale bidimensionale. Multumita acestei noi tehnologii imagistice revolutionare, impreuna cu intelegerea mai buna a proceselor biologice ale cresterii si dezvoltarii maxilo-faciale, putem acum crea si interactiona cu modele virtuale ale dintelui si ale structurilor maxilarului pacientilor care ne permit sa oferim un nivel mult mai bun al tratamentului decat pana acum.

•   Examinarea CBCT nu prezinta distorsiuni. Demonstreaza forma si dimensiunile la scara 1:1 a structurilor maxilarelor dumneavoastra si ofera masuratori exacte cu privire la inaltime, latime, grosime, atat de utile pentru pozitionarea corecta a implanturilor.

•   Densitatea osoasa poate fi exact masurata oferind un diagnostic diferential pretios in cazul patologiei oaselor maxilare. Totodata, stabilirea densitatii osului inainte de implantare ajuta medicul sa aleaga tehnica chirurgicala optima si implantul potrivit.

Deoarece Computer-ul Tomograf cu Fascicul Conic (CBCT) este un echipament radiologic la care investigatia se face cu pacientul in pozitia ortostatica (stand in picioare), acesta ofera informatii cu o acuratete mai mare pentru medicii dentisti.

Radiografiile dentare obisnuite (retroalveolare) si cele panoramice (ortopantomograme) prezinta numai doua dimensiuni (bidimensionale) ale dintilor si maxilarului dumneavoastra, respectiv latimea si inaltimea. Investigatiile bidimensionale nu permit vizualizarea latimii (adancimii) structurilor anatomice iar imaginile sunt distorsionate si contin numeroase suprapuneri (forma de arcada a maxilarelor este desfasurata intr-o imagine plana).

Imagistica CBCT se caracterizeaza prin:

•Acuratete extraordinara;

•Timp de scanare rapid;

•Reducerea considerabila a dozei de iradiere a pacientului;

•Capacitati neegalate de reconstructie imagistica tridimensionala.